20 Mayıs 2012 Pazar

TARİH YENİDEN CANLANIYOR


İstanbul’un Anadolu tarafında bulunan ‘’Tarihi Kadıköy Çarşısı’’ restore edilerek yeniden canlandırılmaya çalışılıyor. Kadıköy Belediyesi iş birliğiyle yürütülen proje kapsamında tarih doku aslına uygun bir şekilde inşa edilecek.



       İstanbul dünyanın bir çok kültür ve medeniyetine  başkentlik yapmış  bir  şehir. Bütün  tarihi dokusuyla  sokaklarıyla ,çarşılarıyla,sarayları ve hamamlarıyla tarihi dokusunu.  Osmanlı devletine başkentlik yapmış olan bu şehir 2010 Avrupa kültür başkenti  seçilerek bunu bir kez daha kanıtlamış oldu. Bu tarihi doku içerisinde ‘’Tarihi Kadıköy Çarşısı’nda bulunmaktadır’’ çarşının tarihi İstanbul kadar eskilere dayanmaktadır.

                                      
       “Burada her milletten Osmanlılar yaşar”
       Kadıköy, İstanbul’un yaşaması en kolay semtidir. Burada her milletten Osmanlılar yaşar. Kilise ve camileri birbirine yakındır  “Kadıköy Çarşısı” herhangi bir semt çarşısı değildir. Bu çarşıda, engin bir “ticari kültür” birikimi vardır. Bu çarşının kaldırım taşları bile kültürlüdür. Bu kültürel birikimi, satılan malların çeşit zenginlinden, teşhir tekniklerinden ve vitrin tanziminden derhal anlarsınız. Burası bir agoradır. Ülkenin hatta dünyanın her yerinden seçme mal buraya gelir.  
Kadıköy’de Osmanağa Camisi’nin hemen yanında başlayan Kadıköy’ün Tarihi Çarşısı, 18. Yüzyıl’dan itibaren Türk ve Rum halklarının renkli ortak yaşamalarıyla şekillenmiş, 19.yüzyıl’da Ermeniler’in de katılımı ile konut ve ticaret merkezi haline dönüştürülmüş, Osmanlı İmparatorluğu’nun da özgün mimari eserleriyle süslenmiş olan, manavları, balıkçıları, eski kitapçıları, lokantaları, pastaneleri ve küçük nostalji dükkanlarının yanında, camileri, kiliseleri gibi tarihi eserler ile de tüm Kadıköylüler’i daima ziyaret ettikleri eski ve en tanınmış mekanlarından biri...

       “Aslına uygun bir şekilde restorasyon yapılacak”
       19.yy’da Osmanağa Mahallesi’nde 882 ev ile 290 dükkan yer almaktadır. 1860 yılı civarında yaşanan büyük yangında merkezde 250 yapı yanıp kül olmuştur. Yangının ardından yeni düzenlemeler yapılarak bugünkü çarşı düzenlemesi oluşturuldu. Çoğunlukla 18.yy Osmanlı mimarisinin özgün örneklerinin yer aldığı  çarşı bölgesi bugün, kullanım değişiklikleri nedeniyle yapılan müdahaleler sonucu eski dokusunu kaybetmek üzeredir. Ekonomik, fiziksel ve tarihi değer  olarak önemini kaybetmeye başlayan  ‘tarihi çarşının’ yeni stratejiler ve bir model çerçevesinde ‘canlanmasını’ sağlamak, çarşı bölgesini koruma altına almak amacıyla yürütülen projenin detaylarında;

·       tarihi çarşı’nın özellikli ve tarihi imajının yeniden yaratılması
·       tescilli yapıların restore edilerek, yeni fonksiyonlar kanzandırılarak,korunması
·       sokak ve yaya güvenliğini sağlamak

        “Sosyal yaşamının önemli bir merkezi olacak”
        Kadıköy'ün İstanbul'un sosyal yaşamının önemli bir merkezi olduğu bilinciyle başlatılan 'Kadıköy Tarihi Çarşı'nın turizme kazandırılması çalışmasıyla, çarşının yerli, yabancı ayırımı gözetmeksizin her kesimin ziyaret edeceği bir turizm merkezi olması sağlanacak. Hedefimiz Tarihi Kadıköy Çarşısı’nı;kültürel değerleri öne çıkan, günün farklı saatlerinde gençlerin ve aileleri birlikte ağırlayabilecek, zevkle gezilebilecek, hizmet kalitesi yüksek bir çekim merkezi haline getirmek olduğunu vurgulayan Yücel, yaptıkları çalışmaları şöyle anlattı: “Çarşının ziyaretçi profilini ortaya koyan bir araştırma yaptık. Bu çalışmanın ardından iş yerlerinde işbaşı eğitimleri verildi. Eğitimler; servis personeline müşteri beklentilerini anlamasını, işine hakim olmasını,titiz, özenli ve işletmeye yakışır hizmet vermesini sağlayacak. Bu çalışma, çarşıdaki işyerlerinin yerli ve yabancı konuklar tarafından güvenle tercih edilmesine katkıda bulunacak.
Kadıköy Belediyesi iş birliğiyle yürütülen proje kapsamında çarşı esnafına hizmet iyileştirme eğitimleri verildi ve Tarihi Kadıköy Çarşısı Kitabı yayımlandı. İngilizce ve Türkçe hazırlanan 10 bin kitap otellere ve turizm acentelerine ücretsiz olarak dağıtıldı.”

        ‘’İçimi acıtıyor’’
        Tarihi çarşı esnaflarından yüksek mimar Fazıl Tuncay: ‘’Ben Kadıköy’de doğdum bütün çocukluğum buralarda geçti, eskiden burası daha yaşanılır bir yerdi,  şimdi ise her yer dökülüyor bakımsızlıktan harabe durumda benim babamda bu çarşıda kurukahve işi yapardı, şimdi ise ben de çalışıyorum; ama çarşımız gün geçtikçe bakımsızlıktan çürümesi içimi acıtıyor’’ dedi.

Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk: ‘’İstanbul’da turizm gelirini artırmanın sürdürülebilir turizmi destekleyen etkinliklerin geliştirilmesine bağlı olduğu anlayışıyla, bir süredir çalışmalar yürüten Turizm Araştırmaları Derneği (TURAD), Samatya’nın ardından Kadıköy Tarihi Çarşısı’nı turistik çekim merkezine dönüştürmeyi amaçlıyoruz’’dedi.

Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, Kadıköy’ün göz bebeği olan Tarihi Çarşı’ya Kadıköy Belediyesi olarak ayrı bir önem verdiklerini, çarşının canlandırılması, daha çok ziyaret edilmesi için TURAD ile ortak çalışmalar yaptıklarını belirtti. Öztürk: “Kadıköy tarihinde önemli bir yere sahip çarşımızın gelecek nesillere aynı özellikleriyle aktarılmasını, değerinin korunmasını istiyoruz. Belediye olarak tüm ekiplerimizle hem esnafın hem de derneğin yanındayız” dedi.

       ‘’Kadıköy İstanbul’un yarısı demektir’’
       Yücel: “8 milyon kişi İstanbul’dan geçiyor, Kadıköy’ü de görmelerini sağlamalıyız”
Projeye ilişkin bilgi veren TURAD Başkanı Bahattin Yücel ise: “Kadıköy, İstanbul’un tarihsel sürecine bakarsak, gerçekten kentin yarısıdır. Yılda ortalama 8 milyon yabancının ziyaret ettiği İstanbul’un Kadıköy Yakası bu hareketten hak ettiği payı almıyor. Bu nedenle TURAD olarak Samatya’nın ardından yeni bir çekim merkezi oluşturma çalışmamızı Kadıköy Tarihi Çarşısı’nda sürdürüyoruz. Amacımız Kadıköy Tarihi Çarşısı’nı; kültürel değerleri öne çıkan,  günün farklı saatlerinde gençleri ve aileleri birlikte ağırlayabilecek, hizmet kalitesi yüksek bir çekim merkezi haline getirmek” dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder