21 Mayıs 2012 Pazartesi

“ÜSTÜ AÇIK CAMİ” GÖRENLERİ HAYRETE DÜŞÜRÜYOR



Dünyada eşi benzeri olmayan, geçmişi asırlar öncesine dayanan, Gümüşhane ve Trabzon’un ortak yaylası olan Kadırga yaylasında ki Üstü Açık Cami görenleri şaşkına çeviriyor.

Gümüşhane-Trabzon sınırında bulunan ve diğerlerinden çok farklı olan Üstü Açık Cami faaliyet açısından diğer camilerden hiçbir farkı olmamasına rağmen, görünüş itibari ile diğerlerinden çok farklı. Bin 800m yükseklikte bulunan camide insanlar yüzyıllardır namaz kılıp ibadet ediyorlar. Hoca vaaz verirken sadece camide ki insanlar değil camide bulunmayan çevredeki insanlarda hocanın vaazini izliyor ve dinleye biliyorlar.
         
        “Fatih Sultan Mehmet Zamanında Yapıldı”
        Cami’nin yapılış sebebi de bir o kadar ilgi çekicidir. Gümüşhane’nin Kürtün ilçesine bağlı Özkürtün beldesi belediye başkanının yaptığı açıklamada: “Fatih Sultan Mehmet Rumlarla yapılan savaşın ardından arkadaşı olan Kadir Ağa’yı soruyor. Padişaha Kadir Ağa’nın düşmanla savaşırken şehit olduğunu söylüyorlar. Fatih Sultan Mehmet bunun üzerine arkadaşının mezarını ziyaret için gece geç saatlerde erkanını ve askerlerini toplayarak arkadaşının mezarını ziyaret etmek için yola çıkmıştır. Sabahın erken saatlerinde Kadırga’ya varan Fatih Sultan Mehmet cuma günü olması sebebiyle cuma namazı kılmak istemiştir ancak etrafta ibadeti yapacak cami bulunmadığı için müsait bir yer kendisi seçmiştir. Padişah’ın seçtiği alanda namaz kılınması için alanın etrafı taşlarla çevrilmiş ve açık cami haline getirilmiştir. Padişah burada erkanı ve askerleri ile birlikte Cuma namazını kılmıştır. Namaz kılınan gün temmuz ayının üçüncü Cuma günü olması vesilesiyle insanlar bu camide o yıllardan bu zamana kadar hep birlikte namaz kılmışlar, ibadet etmişler ve halada ediyorlar. Yayla ismini ise adını Kadir Ağa’dan almıştır” dedi.
      
       Vatandaşların talebi üzerine, ve yapılan maddi yardımlarla camimize yaklaşık 10 yıl önce iki minare yaptırarak alanın etrafını ise taşların yerine beton dökülerek beton duvarla çevirdiklerini kaydeden Turgut şunları söyledi: “Caminin cemaat sıkıntısı da pek olmuyor. Özellikle temmuz ayının üçüncü Cuma gününde camimizin içinde yaklaşık 5 bin kişi, dışında ise 10 bin kişi ile hep birlikte namaz kılarlar. Ayrıca temmuz ayında kadırga yaylasında yayla şenlikleri olur. Temmuz ayının üçüncü haftası ise kadırga yayla şenlikler yapılır. O zaman da burası yayla şenlikleri vesilesiyle insan akınına uğrar ve nüfus kalabalıklaşır. Hem Cuma namazı kılmak için hem de şenliklere katılmak için gerek Trabzon ve Gümüşhane’den olsun gerekse bu şehirlerin dışından gelen insanlar olsun, buna özellikle yurt dışından elen insanları da katarsak 30-40 bin kişi yaylamıza gelir. Bu zamanlarda yaylamız ve camimiz daha kalabalık olmakla birlikte diğer cuma günleri de camimize namaz kılmak amacıyla gelen insanlarımız oluyor.”
       “ ‘Yavuz Sultan Selim’ ile Alakalı Bir Başka Rivayet”
       Kadırga Üstü Açık Camisinde gönüllü olarak çalışan emekli imam olan İsmet Kılıçarslan ise cami ile ilgili bir başka söylentinin daha olduğunu söylüyor. Bu söylentinin de yine Osmanlı Padişahı Yavuz Sultan Selimle alakalı olduğunu söyleyen cami imamı Kılıçarslan: “Yavuz Sultan Selim İran seferinden dönerken eşi Gülbahar hatunun mahiyetindeki askerlerle birlikte dinlenmek için Kadırga Yaylası’nın Çadırdüzü mevkisinde konaklar. Bu konaklamanın Cuma gününe denk geldiği için Yavuz Sultan Selim Cuma namazı kılmak için uygun bir yer arar. Cuma namazı kılmak isteyen askerlerine de bu mekanı göstererek etrafını taş çevirip açık cami haline getirerek namaz kılınabileceğini söyler. Askerlerde Padişahlarından gelen emirle bu mekanı taşlarla çevirerek burayı Açık Cami haline dönüştürürler ve burada cuma namazı kılarlar. Daha sonraları Kadırga Yaylasının cemaatinin katkılarıyla ve yardımlarıyla cami etrafı taş yerine aynı şekilde betonla çevrelenir. Açık Cami hocanın vaaz edeceği mekan ve minber ile birlikte iki adet de minare yapılır. Bizler de havaların müsait olduğu vakitlerde namazlarımızı Açık Camimizde kılarız” dedi.
       
       Cami ile ilgili merak ettiğim ve sorduğum bir başka söylenti ise yine bir temmuz ayının üçüncü cuma haftasında Cuma namazı kılınırken yağmur yağdığı ancak sadece namaz kılınan alana yani caminin içersine yağmur yağmadığı olayı. Bu olayı kadırga sakinlerinden Mahmut Yılmaz isminde bir kişiye sordum. Mahmut Yılmaz böyle bir söylentinin uzun zamandan beri var olduğunu söyleyerek: “ böyle bir olayın yaşanıp yaşanmadığının şahidi değilim ama önceden böyle bir yaşamışlığın olduğu burada herkes tarafından bilinir ve ara sıra muhabbetlerimizde de bu dillendirilir. Çok öncelerden belki yaşanmış olabilir” şeklinde konuştu.     

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder